A világ legértékesebb valutái

A Forint köztudottan nem számít túl erős valutának, különösen a mostani kedvezőtlen inflációs helyzetben. Az azonban, hogy egy valuta mennyire erős még nem feltétlenül mond el sokat az ország gazdaságáról. Pont úgy, mint ahogy egyetlen pörgetés sem mond el sokat arról, hogy a nyerőgépek mennyire fizetnek jól. Több olyan valuta is van, amelyek névértéküket tekintve rendkívül gyengének számítanak, akár még a forintnál is gyengébbnek, ám mögöttük mégis rendkívül fejlett kibocsátó ország áll. Klasszikus példa erre Japán és Dél-Korea. Dél-Korea hivatalos fizetőeszköze, a von, még a forintnál is gyengébbnek számít. Egy euró jelenleg körülbelül 402 forintot vagy 1321 vont ér. Ennek ellenére Dél-Korea köztudottan egy technológiailag rendkívül fejlett, gazdag ország. Ha valaki esetleg nem lenne teljesen tisztában a fogalmakkal, egy adott pénznem annál gyengébb, minél több egységnyi szükséges belőle egy termék megvásárlásához. Például, ha egy kiló kenyér 10 forint lenne, akkor azt mondhatnánk, hogy a Forint viszonylag erős valuta. Jöjjön hát most a lista másik végéről az 5 legerősebb pénznem. Érdekesség, hogy az ezek mögött álló országok többsége elég szembetűnő hasonlóságokat mutat.

Kuwaiti Dínár

Kevés dolog biztosítja jobban egy ország gazdagságát, mint az olaj, azaz a fekete arany. Egyetlen kuwaiti dínár nem kevesebb, mint 1286 forintot ér. Ez a pénznem már évtizedek óta híresen erősnek számít, ami elsősorban a Kuwait területén található óriási mennyiségű gáznak és olajnak köszönhető. Továbbá a már vagy 50 éve lappangó, ám igazán csak az elmúlt 10-20 évben berobbanó olajár emelkedés sem ront a helyzeten. Sok más öbölmenti arab országhoz hasonlóan Kuwait is szinte kizárólag az olaj és gáz kitermeléséből él. A kuwaiti dínárt nem csupán Kuwaitban, hanem az egész térségben gyakran használják bármilyen olajüzlettel kapcsolatos tranzakcióban. A dínár 1961-óta Kuwait hivatalos pénzneme. Az ország ekkor nyerte el ugyanis függetlenségét az Egyesült-Királyságtól.

Bahreini Dínár

A lista második szereplője szintén egy öbölmenti mini állam, Bahrein pénzneme. Egy bahreini dínár jelenleg körülbelül 1054 forintot ér, annak ellenére, hogy az apró ország népessége mindössze 1,7 millió fő, területe pedig alig nagyobb, mint Budapesté. A bahreini dínár erejét a jelen esetben is a gyakorlatilag csak olajra épülő gazdaság adja. Az apró, kis népességű, szinte kizárólag nyersanyagok eladásából élő országok pénznemei nem véletlenül tudnak ilyen erősek maradni. Míg egy komplex gazdasággal és összefonódó ellátási láncokkal rendelkező ország esetén a túl erős valuta könnyen felboríthatja az export-import egyensúlyt, az öbölmenti országokban nem kell ilyen apróságokon aggódni. Az olajon kívül jellemzően semmilyen exportcikkük nincsen, ha pedig több importra lenne szükségük, akkor egyszerűen megemelik a kitermelést.

Ománi Riál

Épphogy csak lemaradva érkezik a lista harmadik helyezettje, az ománi riál, a maga 1033 forintos értékével. Érdekesség, hogy a szintén olajország Omán hivatalos államformája a mai napig szultánság. Bár jelen esetben is egy olajban rendkívül gazdag országról beszélünk, a Magyarországnál háromszor nagyobb, de csak 5 millió fős lakossággal rendelkező országban már nem feltétlenül működik a kizárólag csak olajra épülő gazdaság képlete. Az egzotikus országban, amelyben az év nagy részében kellemes időjárás uralkodik, valamint kiváló partokkal és gyönyörű tájakkal rendelkezik, egyre jobban beindult az utóbbi években a turizmus is. A helyi vezetők tudatosan is igyekeznek a gazdaság diverzifikációjára, az olaj utáni időkre készülve. Azért túlaggódni nekik sem kell magukat, hiszen az ország földgázban is rendkívül gazdagnak számít.

Jordán Dollár

A Jordán dollár értéke az amerikai dollár értékéhez van rögzítve, 1 JOD = 1,41044 USD értéken. Ennek megfelelően egy Jordán Dollár jelenleg 562 forintot ér, amivel a világ negyedik legértékesebb valutájának számít. Érdekesség, hogy ezt a pénznemet Jordánián kívül a vitatottan Izraelhez tartozó Gázai övezetben is előszerettel használják. Bár első hallásra ez is csak egy újabb olajország, az igazság az, hogy Jordániának valójában nincs túl sok olaja, sőt még a gazdasága sem kiemelkedően jól teljesítő, ellenben rendkívül diverzifikált. A valuta erejét egyszerűen az amerikai dollárhoz képest rögzített fix árfolyam adja. Nem véletlen azonban, hogy nem találkozni sok fix árfolyammal rendelkező devizával a világon. A mesterségesen magas árfolyamot sokszor csak a gazdaság rovására és a lakosság kárára lehet fenntartani. Az árfolyamot ennek ellenére természetesen Jordánia a régióban kifejezetten jól szervezettnek mondható, a komplex gyártástól, nemzetközi kereskedelmen keresztül, a turizmusig mindenben érintett gazdasága is támogatja.

Angol Font

A királynő pénze már az 1700-as évek elejétől hagyományosan a világ egyik legerősebb valutája. Egy angol font jelenleg körülbelül 473 forintot ér. A font az Egyesült-Királyságon kívül még több az országhoz tartozó tengerentúli sziget, sőt az Északi-Sarkvidéki Brit Területek hivatalos pénzneme is. Az olajországok pénzén kívül ez a világ legnagyobb névértékkel bíró valutája, egyben ez az egyik legrégebbi, megszakítás nélkül használt pénznem is. A pénz erejét Anglia nemzetközi kereskedelemben való kiemelt pozíciója és a gazdaság szerkezete adja. Míg számos országot egyáltalán nem zavarja, ha a pénze folyamatosan kissé gyengül, az Egyesült-Királyság ettől hagyományosan eltérő monetáris politikát folytat. New York után London a mai napig a világ második legnagyobb pénzügyi központja, így az angol font magas árfolyamát London kiemelt tőkepiaci szerepe is támogatja. Az összes papírpénzen szigorúan csak az éppen aktuális király vagy királynő arcképe lehet rajta, így miután a jelenleg már 96 éves Erzsébet királynő eltávozik, az összes forgalomban lévő angol fontot le kell majd cserélni. Becslések szerint csupán a papírpénzek cseréje több milliárd fontba, azaz sokszáz milliárd forintba fog kerülni. Remélhetőleg az új uralkodó is hasonlóan hosszú életű lesz és az újabb cserére ismét hosszú ideig kell várni.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles